sunnuntai 30. syyskuuta 2012

The Jazz Singer - Jazzlaulaja (1927)

Ohjannut Alan Crosland
USA 1927, 88 min.
Mykkäelokuva, Draama, Musikaali, Romantiikka
Pääosissa: Al Jolson, May McAvoy

I'm gonna sing it jazzy!
"Wait a minute, wait a minute, you ain't heard nothin' yet. Wait a minute I tell ya, you ain't heard nothin'!"

Näin kuuluu Al Jonsonin lausumana elokuvahistorian ensimmäinen äänitetty repliikki. Warner Brothersin studio laittoi likoon suuren omaisuuden ja otti riskin ryhtyessään tuottamaan Jazzlaulajaa - ensimmäistä äänielokuvaa. Todettava toki on, että äänen läpimurto olisi joka tapauksessa tapahtunut 1920-luvun loppupuolella, mutta Warner ennätti ottamaan riskin ensimmäisenä. Toinen huomattava seikka on myös mykkäelokuvan termi, jossa mykkyydellä viitataan puheen esittämiseen välitekstein ja elein. Erilaiset musiikkisäestykset ja ääniefektit olivat kuuluneet aina elokuvien yhteyteen, joten sikäli todellista mykkäfilmiä tuskin koskaan olikaan. Jazzlaulajassa on myös paljon mykkäelokuvan elementtejä, eikä se ole kauttaaltaan puhuttu - filmi sisältääkin esitettyjen laulujen lisäksi vain pari puhejaksoa.

Vaikka Jazzlaulaja onkin eritoten tunnettu ääniteknillisistä seikoistaan, on siinä myös viehättävä juoni. Tarina oli yksinkertainen ja tuntui näin tietoisesti tekevän tilaa äänen ja musiikkinumeroiden esittelylle. Elokuvan pääosaa esittävä Al Jonson on Jakie Rabinowitz, nuori ja lahjakas laulaja, joka tekee kaikkensa kohotakseen viihdetaivaan tähdeksi. Jakien isä, juutalainen kanttori, ei kuitenkaan hyväksy poikansa suunnitelmia. Toteuttaako Jakie haaveensa jazzlaulajan urasta, vai seuraako hän lopulta rakkaan isänsä jalanjälkiä? Jännitys vaikean valinnan välillä säilyy loppuun asti, vaikkei loppuratkaisu olekaan suuri yllätys.

Vaikka tarina etenikin välillä hieman töksähdellen, on siinä kuitenkin jotain koskettavaa ja miltei ajatonta. Al Jonsonin hahmo on mielenkiintoinen yhdistelmä mykkäfilmin ylinäyttelemistä ja uutta musikaalitähteä, samoin koko elokuva on tietynlainen rajanylitys ja erikoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Ensimmäisten ääneenlausuttujen repliikkien kuuleminen on filmin ehdoton kohokohta, mutta mitään mieletöntä tajunnanlaajennusta Jazzlaulaja ei tarjoa. Mukavaa ja piristävää viihdettä kuitenkin.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti