keskiviikko 9. tammikuuta 2013

M - kaupunki etsii murhaajaa (1931)

Ohjannut Fritz Lang
Saksa 1931, 117 min
Rikos, Draama
Pääosissa: Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustaf Gründgens

I can't help what I do....
M - kaupunki etsii murhaajaa on Fritz Langin mestariteos, monisävyinen rikosklassikko, jonka ohjaaja itsekin nimitti uransa helmeksi. Elokuva kertoo epätoivon ja pelon täyttämästä Berliinistä, jossa useita lapsia on kadonnut keskellä kirkasta päivää. Koko kaupunki alamaailmaa myöten etsii murhaajaa maanisesti, ja pian vainoharhaisuus saa otteensa kaupungin pelokkaista asukkaista.

Elokuva kertoo monella mielenkiintoisella tavalla maailmastamme. Mitä kulttuurissamme pidetään rikoksista pahimpana? Miten yhteisö toimii kriisitilanteessa? Kantaviksi teemoiksi nousevat lapsenmurhan järkyttävyys, oman käden oikeus sekä taudin lailla tarttuva ja vellova paniikki. Teos tarjoaa apetta ajatuksille, mutta jännitystäkin piisaa. Peter Lorre on murhaajan osassaan loistavan eriskummallinen ja hyytävä, eikä ole ihmekään, että tämä rooli oli hänen läpimurtonsa.

M - kaupunki etsii murhaajaa on yksi ehdottomasti parhaita näkemiäni rikosfilmejä. Pari dialogikohtausta hieman puudutti, mutta kokonaisuutena elokuva kuitenkin toimii loistavasti. Tarinaan eläytyy vahvasti alusta alkaen ja moni seikka jää kummittelemaan mielen perukoille pitkäksi aikaa. Useammalla katselukerralla filmin monimuotoisuus varmasti avautuisi vielä paremmin.

Pisteytys:
9/10

1 kommentti:

  1. Itekin tykkään tästä paljon ja eittämättä yksi allekirjoittaneenkin suosikkeja rikosfilmeistä. Peter Lorre on vaan niin mahtava.

    VastaaPoista