sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Scarface - Arpinaama (1932)

Ohjannut Howard Hawks, Richard Rosson
USA 1932, 93 min
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Paul Muni, Ann Dvorak, Karen Morley, Osgood Perkins, George Raft, Boris Karloff

The world is yours...
Gangsterileffojen kuningas Arpinaama paljastaa rujon kuvan 1930-luvun epävakaasta ilmapiiristä. Armitage Trailin romaaniin perustuva tarina rikollisliigojen yhteenotoista ei juuri kaunistele sanomaansa: tässä filmissä luodit viuhuvat ja aseet laulavat. Jos Arpinaama olisi tehty kaksi vuotta myöhemmin, olisi sensuuri pakottanut filmin melko erilaiseen muotoon.

Arpinaama sijoittuu kieltolain aikaiseen Chicagoon. Salakuljetus kukoistaa ja gangsterijengit hallitsevat kaupunkia. Johnny Lovon (Perkins) palveluksessa toimiva Tony Camonte (Muni) päättää ryhtyä pyörittämään omia bisneksiään. Keinoja kaihtamatta Tony kohoaa alamaailman huipulle, vikitellen siinä ohessa entisen pomonsa tyttöä Poppya (Morley). Rikollisen elämä ei kuitenkaan ole ruusuista, ja valta-aseman menettäminen käy nopeammin kuin sen saavuttaminen.

Elokuvan tähti Paul Muni oli aloittanut elokuvauransa vuonna 1926. Hänen ensimmäiset filminsä eivät olleet menestystarinoita, vaikka The Valiant (1929) toikin Munille Oscar-ehdokkuuden. Suuren yleisön suosioon ja Warner Brothersien tähdeksi Muni nousi kuitenkin juuri Arpinaaman sekä myöhemmin samana vuonna ilmestyneen vankiladraaman Olen vainottu kahlekarkuri (1932) myötä. Näistä jälkimmäisestä Muni oli myöskin Oscar-ehdokkaana parhaan miesnäyttelijän kategoriassa. Väkevien roolisuoritusten mies Paul Muni ei tuota pettymystä Tony Camontena, kylmäverisenä roistona, joka lopulta kuitenkin joutuu tunteidensa valtaan.

Kunnon gansterifilmin tapaan Arpinaama tarjoaa jännitystä ja rajua meininkiä, vahvoja roolisuorituksia ja visuaalisesti onnistuneita kuvakulmia. Elokuva on toimiva kokonaisuus, joka varmasti muuttuu vielä paremmaksi useammilla katselukerroilla. Rainasta tehtyyn vuoden 1983 uusintafilmatisointiin en tohdi tehdä vielä vertailua, varsinkin, kun uudemman filmin katselusta on allekirjoittaneella kulunut vuosikausia. Ehkä palaan asiaan viimeistään noin 700 elokuvan kuluttua, kun 1980-luvun Arpinaama on katseluvuorossa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti