keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kesäkuun elokuvat 2013

Live and Let Die - Elä ja anna toisten kuolla
Ohjannut Guy Hamilton
Iso-Britannia 1973, 121 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Roger Moore, Yaphet Kotto, Jane Seymour



1970-lukua huokuva Elä ja anna toisten kuolla marssittaa James Bondin seikkailemaan voodoo-mystiikan ja huumebisneksen pariin. Tässä ensimmäisessä Roger Mooren tähdittämässä Bondissa kaikki tutut palaset ovat jälleen kohdillaan: vaikka elokuvasarja on toki säilyttänyt keskeiset elementtinsä, on se myös onnistunut uudistumaan räväkällä tavalla. Erityisesti Conneryn viimeisen, väsähtäneen Bond-vedon jälkeen Mooren 007-kausi alkaa loistavasti: huumorin, toiminnan ja jännityksen kaunis liitto on täällä jälleen!

Pisteytys: 7/10

The Man with the Golden Gun - 007 ja kultainen ase
Ohjannut Guy Hamilton
Iso-Britannia 1974, 125 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Roger Moore, Christoper Lee, Maud Adams, Hervé Villechaize



Roger Mooren toinen seikkailu tuplanollaseiskana etenee samalla menolla ja meiningillä, kuin edellinenkin agenttiraina. Tällä kertaa Bond jahtaa kolmenännistä palkkamurhaajaa, Francisco Scaramangaa (Lee), ratkoo energiakriisiä sekä joutuu oudon sirkusmaailman pyörteisiin. Tässä ja edellisessä Bondissa jatkuvuutta on korostettu monin tavoin - toisinaan hauskasti, mutta välillä myös typerästi ja toistolta kalskahtaen.

Pisteytys: 6/10

The Spy who Loved Me - 007 rakastettuni
Ohjannut Lewis Gilbert
Iso-Britannia 1977, 125 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Roger Moore, Barbara Bach, Curd Jürgens, Richard Kiel



007 - rakastettuni oli Roger Mooren suosikki omista Bond-filmeistään. Elokuva on kieltämättä varsin tasapainoinen kokonaisuus, jossa on jälleen onnistuneesti yhdistelty jotain uutta ja jotain vanhaa. Tässä filmissä James seikkailee maailman merillä, jäljittäen kadonneita sukellusveneitä yhteistyössä KGB-agentti Anya Amasovan (Bach) kanssa. Filmissä nähdään myös siistein Bond-roisto ikinä - rautahampainen jätti Jaws (Kiel).

Pisteytys: 7/10

Moonraker - Kuuraketti
Ohjannut Lewis Gilbert
Iso-Britannia & Ranska 1979, 126 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel





Kuuraketti on jälleen varsin viihdyttävä 007-filmi - joskin avaruusasemalla seikkailu menee armottomasti hölmöilyn puolelle. Yliampuvat typeryydet korostuvat tässä elokuvassa liiaksi, mutta aivojennollauksena filmi menettelee. Turhasta hassuttelusta huolimatta elokuva oli vuonna 1979 menestys: Kuuraketti oli kyseisen vuoden tuottoisin elokuva, ja pääsi jopa Oscar-ehdokkaaksi parhaista erikoistehosteista. Avaruusmanian vuosina pystin nappasi kuitenkin Alien - kahdeksas matkustaja - edellisenä vuonna palkinto meni ensimmäiselle Star Warsille. Tämä filmi heijasteleekin kiinnostavalla tavalla aikaansa, se tieto hieman lieventää elokuvan typeryyksiä.

Pisteytys: 5/10

Comet in Moominland - Muumipeikko ja pyrstötähti
Ohjannut Hiroshi Saito
Japani 1992, 70 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Rabbe Smedlund, Jyrki Kovaleff, Elina Salo, Pertti Koivula




Tove Janssonin samannimiseen kirjaan perustuva Muumipeikko ja pyrstötähti kestänee satoja katselukertoja. Toki itse kirjat ja sarjakuvat ovat muumimaailman parasta antia, mutta tietyt animaatioversiotkin jaksavat ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Pidän tästä elokuvasta jopa enemmän kuin tutusta tv-sarjasta, sillä tässä syvyyttä on enemmän ja ääninäyttelijät ovat parempia.

Pisteytys: 8/10

The Seven Year Itch - Kesäleski
Ohjannut Billy Wilder
USA 1955, 105 min
Komedia
Pääosissa: Tom Ewell, Marilyn Monroe, Evelyn Keyes, Sonny Tufts





Kerrotaan, että seitsemän aviovuoden jälkeen miehiin iskee mystinen kutina. Tätä legendaa joutuu testaamaan onnellinen perheenisä Richard Sherman (Ewell), kun hän jää kesäksi yksin kuumaan New Yorkiin ja naapuriin muuttaa hemaiseva kaunotar (Monroe). Kesäleski on riemukas Billy Wilderin klassikkokomedia, jossa pilaillaan kaksinaismoralismin ja stereotypioiden kustannuksella. Tämä filmi on suorastaan täydellinen kesäleffa - helleaaltoon voi vain samaistua. Lämmittänee myös kylmiä talvi-iltoja.

Pisteytys: 8/10

Marie Antoinette
Ohjannut Sofia Coppola
USA 2006, 118 min.
Historia, Draama
Pääosissa: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Judy Davis, Rip Torn




Televisiossa tiuhaan uusittu Marie Antoinette päätyi viimein katsottavakseni, epämääräisin ennakko-odotuksin. Popkulttuuria ja historiallista kertomusta yhdistelevä elokuva on varsin persoonallinen prinsessahömppä. Lopputulos on kuitenkin valitettavan hidastempoista pukuleikkiä, vaikka filmi tuntuukin tavoittelevan jotain pintaa syvempää. Pohjimmiltaan Marie Antoinette on kertomus sopeutumisesta, hukassa olemisesta ja nuoresta tytöstä vieraalla maaperällä. Kehyskertomus vain on napattu 1700-luvulta. Marie Antoinetten tarinaa on filmattu ahkerasti aiemminkin, joskaan muita en muista katsoneeni. Tämä versio vaatisi ehkä tunnelmointieväiksi läjän leivoksia.

Pisteytys: 5/10

The Descendants
Ohjannut Alexander Payne
USA 2011, 115 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause



Oscar-voittaja The Descendants kertoo hajanaisista perhesuhteista ja suurista muutoksista. George Clooney näyttelee lapsistaan vieraantunutta perheenisää, joka joutuu yllättäen vastuuvanhemman rooliin vaimonsa vaivuttua koomaan. Menestysfilmi on todella palkintonsa ansainnut: näyttelijät hoitavat työnsä mainiosti, tarina etenee tasapainoisesti - elokuva on miellyttävä kokonaisuus. Laadukasta draamaa kauniilla maisemilla ryyditettynä.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 7/10

The Iron Lady - Rautarouva
Ohjannut Phyllida Lloyd
Iso-Britannia & Ranska 2011, 105 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Meryl Streep, Jim Broadbent, Alexandra Roach




Vastikään edesmenneestä Margaret Tatcherista kertova elämäkerrallinen elokuva kahmi läjäpäin palkintoja, ensisijaisesti aina upean Meryl Streepin ansiosta. Räväkän, mielipiteitä vahvasti jakavan Tatcherin elämästä kertova filmi on aihepiiriltään kiintoisa, mutta tämä elokuva on joka tapauksessa pettymys.

Nimikkoroolia näytellyt Streep on loistava, mutta muutoin filmin taso on heikkoa. Streep-shown lisäksi olisi ollut mukavaa kuulla vaikkapa sitten kansan ääntä tai nähdä arjen elämää muiltakin suunnilta, kuin yksinomaan ikonisten valtion keulakuvien taholta. Rautarouva kuvaa Tatcherin välillä vanhuudenhöperönä haahuilijana, toisinaan taas poliittisena sankarina. Kokonaisuus jää epätasapainoon kaikin tavoin. Streep-faneille tätä tietenkin täytyy suositella, muutoin filmiä ei viitsisi katsoa.

Pisteytys: 4/10

Downhill - Alamäkeen
Ohjannut Alfred Hitchcock
Iso-Britannia 1927, 80 min.
Mykkäelokuva, Draama
Pääosissa: Ivor Novello, Robin Irvine, Isabel Jeans






Alfred Hitchcockin varhainen mykkäelokuva Alamäkeen on jäänyt mestariohjaajan laajamittaisessa tuotannossa hieman unohdetuksikin helmeksi. Elokuva kertoo nuoresta opiskelijasta Roddysta (Novello), joka joutuu suotta syytetyksi erään tarjoilijan saattamisesta raskaaksi. Roddy saa potkut sisäoppilaitoksesta, eikä isäkään tahdo enää nähdä poikaa silmissään. Elokuva on upea eritoten tunnelmaltaan, sekä mielenkiintoinen draamafilmi Hitchcockin jännityselokuvien rinnalla. Juoni sinänsä ei ole kovinkaan mahtava, mutta nuoren ohjaajaneron tarinankerronnan ja tunnelmanluomisen keinot ovat vertaansa vailla.

Pisteytys: 8/10

Paranormal Activity
Ohjannut Oren Peli
USA 2007, 86 min.
Kauhu
Pääosissa: Katie Featherston, Micah Sloat



Onko Paranormal Activity "kaikkien aikojen kauhein kauhuelokuva"? Tuskin, mutta kyllähän tämän katselee. Elokuvan realistinen tyyli tavoittelee samaistumisen kokemusta, vaikka pääosaa esittävä täydellinen jenkkipariskunta on vain ärsyttävä ja tyypillisesti kauhufilmien tapaan typeriin ratkaisuihin taipuvainen. Filmi tylsistytti, mutta on sitä kovasti kehuttukin.

1001-listan mukainen arvio täällä.
 
Pisteytys: 5/10

The Good Son - Serkkupoika
Ohjannut Joseph Ruben
USA 1993, 87 min
Draama, Trilleri
Pääosissa: Macaulay Culkin, Elijah Wood, Wendy Crewson





Aikansa lapsistarojen tähdittämä Serkkupoika kertoo nimensä mukaan serkuksista, joista toinen (Culkin) osoittautuukin varsinaiseksi pahikseksi. Joskus 1990-luvun alkupuolella tämä elokuva teki nuoreen katselijaan vaikutuksen, mutta enää filmi ei liiemmin viehättänyt. Lapsinäyttelijät hoitavat kyllä roolinsa kunnialla, ja kieroutunut juoni pitelee otteessaan yhden katselukerran. Viimeistään loppukohtauksen kohdalla tietää varmasti, ettei tätä tarvitse katsoa toiste.

Pisteytys: 4/10

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
Ohjannut Lloyd Kaufman
USA 2006, 103 min
Komedia, Kauhu, Musikaali
Pääosissa: Jason Yachanin, Kate Graham, Robin L. Watkins






Jos pikaruokaketjun liikkeen rakentaa vanhalle intiaanihautausmaalle, saattaa tapahtua kummia. Ja siihen kummallisuuteen kuuluu - ainakin tässä tapauksessa - zombiekanoja. Tätä elokuvaa ei kannata katsoa, ellei huumorintaju veny ronskeihin älyttömyyksiin tai jos voi herkästi pahoin. Muutoin tämä kauhukomediamusikaali-hässäkkä voi olla ainakin hetkittäin ihan hauska. Parhaimmillaan Poultrygeist on ironista kulttikamaa, pahimmillaan maailman huonoin elokuva. Eli aika erikoista settiä, varsinkin kun mukana on vielä Ron Jeremykin.

Pisteytys: 4/10

Mary and Max
Ohjannut Adam Elliot
Australia 2009, 90 min.
Animaatio, Draama, Komedia
Pääosissa: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Bethany Whitmore, Barry Humphries



Mary and Max on kertomus kahdesta yksinäisestä ihmisestä, australialaisesta koulutytöstä Marysta (Collette/Whitmore) ja amerikkalaisesta asperger-miehestä Maxista (Hoffman). Maryn ja Maxin välille syntyy sattuman avittamana lämminhenkinen ystävyyssuhde, joka kestää pahimmatkin hölmöilyt ja väärinkäsitykset. Hauska, oivaltava ja koskettavakin vaha-animaatio yllättää positiivisesti.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti