torstai 5. marraskuuta 2015

Lokakuun elokuvat 2015

Inside Out - Mielen sopukoissa
Ohjannut Pete Docter & Ronnie Del Carmen
USA 2015, 94 min.
Animaatio, Draama, Komedia
Pääosissa: Amy Poehler, Phyllis Smith, Kaitlyn Dias, Richard Kind



Inside Out - Mielen sopukoissa kertoo, miten erilaiset tunteet ja muistot myllertävät pääkopassamme. Idea on yksinkertainen, mutta samalla valtavan monipuolinen ja paljon mahdollistava. Samoin käsikirjoitus on loistava, oivaltava ja tunteita herättävä. Värikylläisessä animoinnissakaan ei ole mitään vikaa. Täysosuma Pixarilta!

Pisteytys: 10/10

Saludos Amigos - Oppitunti
Ohjannut Wilfred Jackson, Norman Ferguson, Jack Kinney, Hamilton Luske & Bill Roberts
USA 1942, 42 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Fred Shields, José Oliveira, Clarence Nash, Pinto Colvig


Disney-piirtäjien matka Etelä-Amerikkaan poiki 6. Disney-klassikon, jossa muun muassa Aku Ankka (Nash), Joe Carioca (Oliveira), Hessu Hopo (Colvig) ja postikone Pedro esittelevät vieraan maanosan eksotiikkaa wanhassa kunnon Rooseveltin naapurustohengessä. Viimeinen Brasilia-visiitti on upea, mutta muutoin koko leffa tuntuu vähän turhalta välityöltä. Elokuvalle kyhättiin myös huomattavasti parempi jatko-osa Kolme caballeroa (1944). Heikkouksistaan huolimatta Oppitunti on osin leppoisaa sunnuntaiaamun viihdettä ja toisaalta kiinnostavan pölyinen tuulahdus suoraan 1940-luvulta.

Pisteytys: 6/10

Interstellar
Ohjannut Christoper Nolan
USA 2014, 169 min.
Scifi, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Matthew McConaughey, Mackenzie Foy, Anne Hathaway



Joukko tutkimusmatkailijoita sukeltaa avaruudesta löytyneeseen madonreikään etsiäkseen maan asukkaille uutta planeettaa tuhott... asutettavaksi. Tulevaisuusdystopiat, avaruusseikkailu ja aikamatkustus ovat kaikki jänniä teemoja pohdiskeltavaksi, ja Interstellarin tapauksessa näitä aihioita käsitellään aluksi kiinnostavasti. Kokonaisuus kuitenkin lässähtää mahtipontiseen yritykseen kertoa suurempaa tarinaa kuin mihin rahkeet riittävät. Vaikka nyt sitten se rakkauselementti: tokihan rakkaus on upea supervoima, mutta tämän elokuvan koossapitäväksi voimaksi siitä ei ole.

Pisteytys: 6/10

The Amazing Spider-Man 2
Ohjannut Marc Webb
USA 2014, 142 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan



Toisen Spider-Man -trilogian kakkososassa Hämis (Garfield) käy kamppailua niin uusien pahisten, arkisten velvoitteiden kuin parisuhdehuolienkin kanssa. Niinpä myös koko elokuva on täynnä mitä erilaisempia elementtejä: on näyttävää toimintaa, lukuisia hahmoja, kipeä teiniromanssi, kevyttä komediaa ja useita juonilinjoja. Esimerkiksi pääparin (Garfield & Stone) rakkaustarina on kuvattu aidon ja koskettavan tuntuisesti, mutta kokonaisuutena elokuva on liian sekava, epätasapainoinen ja puuduttavan pitkä. Trilogian esiosa oli lupaava, mutta The Amazing Spider-Man 2 on pettymys.

Pisteytys: 4/10

Toy Story 2
Ohjannut John Lasseter
USA 1999, 92 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Wayne Knight



Toy Story 2 vie Andy-pojan lelut jälleen uusiin hauskoihin ja jännittäviin seikkailuihin, kun cowboy-nukke Woody (Hanks) päätyy vahingossa ahneen lelukeräilijän Alin (Knight) kokoelmiin. Mitä käykään, kun lapsi ei enää leiki leluillaan? Onko pölyinen unohdus museovitriiniä pahempi kohtalo? Ah, mitä mahtavaa ekan osan syvennystä ja jo kolmosenkin petailua! Toki tämä toimii ihan itsenäisenä kokonaisuutenaankin.
 
1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Star Wars Episode I: The Phantom Menage
Star Wars Episodi I: Pimeä uhka
Ohjannut George Lucas
USA 1999, 136 min.
Fantasia, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Liam Neeson, Jake Lloyd, Natalia Portman



Uusimman Star Warsin (VII) ensi-illan lähestyessä päätin rohkaistua katsomaan uudelleen nämä paljon parjatut uudemmat episodit (I-III). Katselu tyssäsi kuitenkin jo tähän ensimmäiseen, olivatko nämä tosiaan näin huonoja? Pimeä uhka kertoo, kuinka jediritarit löysivät nuoren ja lahjakkaan Anakin Skywalkerin (Lloyd). Samalla katsojille selviää, millaisessa poliittisessa sekamelskassa galaksi tuolloin olikaan. Onpa sitä toki surkeampiakin filmejä katsottu, mutta kokonaisuus haisee rahastukselta.

Pisteytys: 4/10

Nightmare on Elm Street - Painajainen Elm Streetillä
Ohjannut Wes Craven
USA 1984, 91 min.
Kauhu
Pääosissa: Heather Langencamp, Robert Englund, Johnny Depp


Teinikauhuklassikossa hyytävän näköinen murhaaja Freddy (Englund) jahtaa teinejä heidän unissaan. Kauhukuvitelmat ja todellisuus sekoittuvat mahtavalla tavalla: mukana on sopivasti huumoria, fantasiaa ja jotain sellaista täydellistä mielikuvituksen maailmaan heittäytymistä, että älyttömätkään asiat eivät tunnu typeriltä. Nerokasta! Lisäksi ensimmäisessä elokuvaroolissaan nähtävä nuori ja viaton Johnny Depp on hyvä, eikä vielä mikään ärsyttävä maneerinäyttelijä.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

The Omen - Ennustus
Ohjannut Richard Donner
USA 1976, 111 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens




Paholaisen inkarnaatio saapuu suurlähettiläsperheeseen ottolapsen (Stephens) muodossa, ja aiheuttaa kaikenlaista harmia. Vanhempien epäilykset heräävät vähitellen ja tarina rakentuu kiehtovasti, muutama karmiva kuolemakin säpsäyttää sopivasti. Elokuva oli menestys ilmestyessään ja se poiki 3 jatko-osaa, joita en ainakaan vielä tätä kirjoittaessani ole nähnyt. Luonnollisesti 2000-luvulla tälle on myös pitänyt vääntää samanniminen remake, joka vaikuttaa ainakin trailerin perusteella ihan todella turhalta. Jos saatanallisen kakaran aiheuttama perhekriisi kiinnostaa, kannattanee siis katsoa tämä aito ja alkuperäinen The Omen.

Pisteytys: 7/10

2 kommenttia:

  1. Elm Street Night Visionsissa? Oli meinaan magee isolta kankaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaatimattomasti vain omalta tv-ruudulta katsoin, joskin ajatus katseluun tuli juurikin siitä että bongasin ton ohjelmistosta. :D Varmasti kyllä elämys!

      Poista