lauantai 19. joulukuuta 2015

Marraskuun elokuvat 2015

007 Spectre
Ohjannut Sam Mendes
Iso-Britannia & USA 2015, 148 min.
Toiminta, Seikkailu, Trilleri
Pääosissa: Daniel Craig, Christop Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Ben Whishaw




James Bond (Craig) on jälleen salaperäisen rikosorganisaation jäljillä. Samaan aikaan MI6:ssa puhaltavat uudet tuulet, kun 00-järjestelmää ollaan korvaamassa isoveli-henkisellä valvonnalla. 007 Spectre on erinomainen päätös Daniel Craigin agenttikaudelle: se nivoo yhteen aiempien elokuvien tapahtumia ja viittaapa siellä täällä hauskasti vielä Craigin aikaa vanhempiinkin bondeihin. Tähän olisi mallikasta lopettaa pitkä elokuvasarja muutenkin, mutta sitä tuskin tapahtuu.

Pisteytys: 7/10

Kinsey
Ohjannut Bill Condon
USA 2004, 118 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O'Donnell



Elämäkertaelokuva kertoo seksitohtori Alfred Kinseystä (Neeson), joka tutki 1940-1950-luvuilla ihmisten seksitapoja ja tietenkin kauhistutti joitakuita siveyden sipuleita. Menneen maailman pölyjä esittelevä draama ei ole kovin ikimuistoinen. Kuitenkin ihan kertaalleen katsottava ja hetkittäin myös mielenkiintoinen kuvaus ajastaan ja päähenkilöstään, kertoopa tämä ehkä jotain nykypäivänkin moraaleista.

Pisteytys: 6/10

Pride
Ohjannut Matthew Warchus
Iso-Britannia & Ranska 2014, 119 min.
Draama, Komedia, Biografia
Pääosissa: Ben Schnetzer, George MacKay, Bill Nighy, Imelda Staunton



Tositapahtumiin pohjautuva Pride kertoo lontoolaisten homoaktiivien pridestä ja innosta, jonka he kohdistavat lakkoilevien kaivostyöläisten auttamiseksi: pian syntyykin yllättävä ystävyys waleslaisten kaivostyöläisten kanssa. Lämminhenkinen komedia saa aiheestaan huolimatta pikemminkin hymyilemään kuin maailmantuskailemaan. Toki taustalla on rankkoja tositarinoita, joten hyväntuulisen kuvauksen ohella Pride myös hetkittäin liikuttaa - mutta aina rakkauden ja ystävyyden kautta.

Pisteytys: 7/10

Going Clear: Scientology
Ohjannut Alex Gibney
USA 2015, 119 min.
Dokumentti





Going Clear: Scientology tarjoaa mielenkiintoista uskontopohdintaa erään varsin omaperäisen uskonnon (tai "uskonnon") kautta. Dokumentissa pyritään tutustumaan skientologian ominaispiirteisiin ja kaivelemaan salaisuuksiaan varjelevan "kirkon" syvimpiä syntyjä, Tom Cruisea ja John Travoltaa unohtamatta. Dokkari herättelee ajatuksia ja keskustelua, joten se lienee miellyttävintä katsella Docventures-tyyliin ystävien ja oluen seurassa.

Pisteytys: 7/10

Alien - Kahdeksas matkustaja
Ohjannut Ridley Scott
USA & Iso-Britannia 1979, 117 min.
Scifi, Toiminta, Kauhu
Pääosissa: Sigourney Weaver, Tom Skerrit, John Hurt



Eräässä kaikkien aikojen avaruusolioseikkailussa rahtialus Nostromon miehistö vierailee tuntemattomalla planeetalla. Harmillisesti visiitti tuo alukseen epätoivotun vieraan, joka osoittautuu vieläpä hemmetin vaikeaksi teilata. Pian käy myös ilmi, ettei vieras olio ole ainoa aluksen ihmismatkaajia uhkaava asia. Tarina on yksinkertainen, mutta sisältö sitäkin runsaampi. Ja se piinaava jännitys loputtomassa avaruudessa... Mainio skifikauhu, jonka katsoin pitkästä aikaa. Klassikko!

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 10/10

Good Will Hunting
Ohjannut Gus Van Sant
USA 1997, 126 min
Draama
Pääosissa: Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Stellan Skarsgård



Päätähtien Matt Damonin ja Ben Affleckin käsikirjoittamassa draamaelokuvassa psykiatri (Williams) auttaa nuorta aggressiivista neroa (Damon). Elokuvassa on kiinnostavia vastakkainasetteluja erilaisten maailmoiden välillä, jotka eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Hyvä ja lempeä kuvaus inhimillisyydestä. Kässäri ja Robin Williams ansaitsivat tästä Oscarit, mutta ei tämä ihan omiin lemppareihini kohonnut.

Pisteytys: 7/10

Taking Off - Otetaan hatkat
Ohjannut Milos Forman
USA 1971, 93 min
Komedia, Draama
Pääosissa: Lynn Carlin, Buck Henry, Georgia Engel




Hupaisan herkullinen ajankuva ja komedia, jossa tarkastellaan nuorison ja aikuisten yhteentörmäyksiä huumehöyryisellä 1970-luvulla. Kaikkia hahmoja tekisi mieli vähän paijata! Taking Off ei ole sitä tunnetuinta Milos Formania, mutta olipa tämä vapaamielisesti ilotteleva satiiri kuitenkin Formanin ensimmäinen Yhdysvalloissa ohjaama elokuva.

Pisteytys: 8/10

The Notebook - Rakkauden sivut
Ohjannut Nick Cassavetes
USA 2004, 119 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Ryan Gosling, Rachel McAdams, Gena Rowlands, James Garner



The Notebook on Nicholas Sparksin bestselleriin perustuva, miltei liiankin kauniisti kerrottu kyyneltenpusertaja. Vanha pariskunta (Rowlands & Garner) lukee 1940-luvulle sijoittuvaa tarinaa, jossa köyhä Noah (Gosling) ja rikas Allie (McAdams) rakastuvat. Leffan loppu menee kyllä jo liian pitkälle, mutta kun nyt kerran liikuttavaan tunnelmaan on kunnolla päästy ja kaikki maailman viulut soivat, niin annettakoon se anteeksi. En suosittele kyynisiin hetkiin, mutta romantillisiin illanviettoihin - mikä ettei.

Pisteytys: 6/10

Lisäksi seuraavat, joulukalenterin myötä arvioidut elokuvat:
Walt Disney Animation Studios Short Films Collection (2015)
Love Actually - Rakkautta vain (2003)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti