lauantai 6. elokuuta 2016

Heinäkuun elokuvat 2016

The Fear of 13
Ohjannut David Sington
Iso-Britannia 2015, 96 min.
Dokumentti, Rikos
Pääosissa: Nick Yarris, Sammy Silverwatch




Nick Yarris tuomittiin kuolemanselliin murhasta syytettynä. Kameran edessä Yarris kertoo tarinansa, joka paljastuu aika uskomattomaksi - enempää ei kannata spoilata. Päähenkilön kerronta pitää otteessaan ja lyhyet dramatisoidut hetket lisäävät intensiiviseen kerrontaan visuaalisuutta. Elokuvan nimi on vähän outo, vaikka se saakin selityksensä tarinan edetessä.

Pisteytys: 8/10

The Imposter
Ohjannut Bart Layton
Iso-Britannia 2012, 99 min.
Dokumentti
Pääosissa: Frédéric Bourdin, Carey Gibson




Vuonna 1994 teksasilaisen perheen teini-ikäinen poika katoaa jäljettömiin. Muutamia vuosia myöhemmin poika löytyy Espanjasta, mutta epäilykset heräävät. Onko palannut nuorukainen todella perheen kadonnut vesa? Tarina on kummallinen ja yhä oudommaksi se käy. Hassulta tuntuu sekin, että edelleen mysteeriltä vaikuttavasta sekoilusta kertovat sen todelliset osapuolet. Loppu jättää hämmentyneen olon. Miksi, miksi, miksi?

Pisteytys: 7/10

Elämänmeno
Ohjannut Åke Lindman
Suomi 1978, 287 min.
Draama
Pääosissa: Ritva Oksanen, Susanna Haavisto, Seela Sella




Pirkko Saision samannimiseen esikoisromaaniin (1975) pohjautuva Elämänmeno on uskollinen tulkinta upeasta teoksesta. Itse asiassa kyseessä on pikemminkin kolmiosainen tv-sarja tai tv-elokuva. Close enough, ajattelin, ja päätin kirjoittaa tästä pienen tekstin, sillä Elämänmeno on niin mainio tapaus. Kolmessa puolentoista tunnin mittaisessa osassa seurataan työläisperheen arkista eloa sodan jälkeisessä Suomessa. Upeita roolitöitä ja ajankuvaa!

Pisteytys: 9/10

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Ohjannut Peter Jackson
Uusi-Seelanti & USA 2001, 178 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Elijah Wood, Ian McKellen,Viggo Mortensen



Katsoin LOTR-trilogian pitkästä aikaa, sillä edelliskerrasta on vierähtänyt vuosia. Peter Jacksonin ohjaama trilogia J.R.R Tolkienin fantasiaklassikosta on ainutlaatuinen kokonaisuus. Elokuvasarjan ensimmäisessä osassa sekalainen seurue lähtee tuhoamaan sormusta, mutta tietenkin matkalla kohdataan erilaisia esteitä. Maisemat ja efektit ovat erinomaisia, eikä teoksen tulkinnassakaan ole rahtustakaan valittamista.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 10/10

Lord of the Rings: The Two Towers
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Ohjannut Peter Jackson
Uusi-Seelanti & USA 2002, 179 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Andy Serkis



Hobittien marssi kohti Mordoria jatkuu ja samaan aikaan heidän toverinsa taistelevat örkkejä vastaan. Alkuperäisteoksen luku-urakkani on aina kokenut pienen notkahduksen kakkoskirjan kohdalla. Peter Jackson on saanut omassa versiossaan seikkailuun huomattavasti enemmän eloa ja vauhtia, mutta siitäkin huolimatta Kaksi tornia on koko trilogian heikoin osa, vaan ei huono lainkaan. Efektien ja maisempien osalta puitteet ovat edelleen komeat.
 
1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Lord of the Rings: The Return of the King
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Ohjannut Peter Jackson
Uusi-Seelanti & USA 2003, 201 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Andy Serkis



Frodon (Wood) tehtävän täyttymys lähenee, mutta taival käy yhä vaikeammaksi. Trilogian kolmas elokuva on hieno huipennus upealle kokonaisuudelle. Osa taisteluajasta olisi ehkä saanut jäädä leikkauspöydälle, mutta muutoin seikkailun kliimaksin eri palaset ovat hyvässä balanssissa. Kuninkaan paluu voitti aikanaan peräti 11 Oscaria, samaan suoritukseen ei toistaiseksi ole yltänyt kuin kaksi muuta elokuvaa, Titanic (1997) ja Ben Hur (1959).
 
1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti