sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Roman Holiday - Loma Roomassa (1953)

Ohjannut William Wyler
USA 1953, 118 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Audrey Hepburn, Gregory Peck

 I'll turn into a pumpkin and drive away in my glass slipper!
Prinsessa Ann (Hepburn) on lopen kyllästynyt kuninkaalliseen pönöttämiseen, joten ollessaan jälleen yhdellä edustusmatkalla Roomassa, hän päättää paeta suurkaupungin yöhön. Unilääkkeistä tokkurainen Ann päätyy varsin pian lehtimies Joe Bradleyn (Peck) pelastettavaksi. Ann ei tahdo paljastaa Joelle todellista henkilöllisyyttään, vaikka nokkela toimittaja on jo salaa tunnistanut prinsessan kasvot. Toive mehevästä lehtijutusta kuitenkin unohtuu, kun kaksikko ryhtyy tutustumaan ikuiseen kaupunkiin yhdessä.

Hymyilyttävän hyväntuulinen romcom-klassikko on tunnelmaltaan kepeän hupsu. Tarina kuitenkin päättyy epätavallisesti sydäntäriipivään haikeuteen! Onnistuneiden lemmentunnelmien ohessa Loma Roomassa on yksi hurmaavimpia matkailumainoksia, mitä on kuunaan tehty. Ikuisessa Roomassa kuvattu elokuva sysäsi aikanaan vauhtiin matkailuelokuvien buumin ja vauhditti taatusti ainakin Vespojen myyntiä. Filmin suosio tuottanee edelleen pennosia paikallisille turismiyrittäjille: olen itsekin jollain Rooman lomalla intoutunut ostamaan elokuvajulistetta esittävän magneetin. 
 
William Wylerin romanttinen komedia oli suurmenestys jo ilmestyessään. Filmistä tuli tuota pikaa Audrey Hepburnin suuri läpimurtorooli, josta nuori näyttelijä voitti myös parhaan naispääosan Oscarin. Palkintoja elokuvalle tuli niin ikään puvustuksesta ja käsikirjoituksesta. Aikansa elokuvahistoriaa henkii se, että käsikirjoitus-Oscar jaettiin nimellisesti verrattain tuntemattomalle Ian McLellan Hunterille. Todellisuudessa elokuvan käsikirjoittaja on Dalton Trumbo, joka oli joutunut Hollywoodin mustalle listalle epäiltyjen kommunistisympatioiden vuoksi.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti